Kada je veći dio zuba uništen traumom, karijesom, liječenjem korijenskog kanala ili kombinacijom navedenog i  ukoliko se radi o stražnjim zubima ili implantatima, izbor su   krunice i mostovi. Danas u  stomatologiji postoje više različitih materijala koji se koriste za izrade krunica i mostova.

Metal-keramička krunica

Klasika,već dugi niz godina se koristi. Osnova odnosno  konstrukcija je izlivena u u metalnoj leguri koja krunici daje čvrstoću i otpornost na žvačne sile, a cijela je prekrivena keramikom. Tako se uprkos prisustvu metala postižu estetski izvanredni rezultati.

Zlato – keramička krunica

Prednosti izrade takvog nadomjestka su bolja biokompatibilnost, mogućnost velike preciznosti pri izradi  te naravno estetika. Mnogi mostovi napravljeni od  zlata i nakon 20 godina izvrsno ispunjavaju svoju funkciju što se može zahvaliti biokompatibilnosti plemenitog metala. Danas pri korištenju zlata baznu  konstrukciju u potpunosti prekriva keramika. Dobro poznati famozni “širok osmjeh i zlatan zub” pripada prošlosti jer se odlična svojstva zlata spajaju sa vrhunskom estetikom novih vrsta keramike.

Cirkon-keramička krunica

U stomatološkoj  protetici već godinama se koriste keramički materijali u kombinaciji sa metalom. Sada imamo na raspolaganju keramiku visoke CAD/CAM  tehnologije www.kavo-everest.com , napravljenu od cirkonij-oksida, koja je svoju izvanrednu čvrstoću već dokazala u mnogim ekstremnim uslovima, npr. zglobnim jabučicama umjetnih kukova. Obrađeni cirkonij-oksid je bijele boje što donosi veliku prednost sa stajališta estetike. Obrađeni se materijal dalje modelira i oblaže keramikom, kako bi se oblikom i bojom potpuno prilagodio okolnim zubima i tako slijedio prirodne obrise Vaših usta. Rad na cirkonu donosi potpuno prirodni izgled zuba njegovu transparentnost   kao i izuzetnu čvrstoću i biokompatibilnost.

Ljuskice (laminati, veneers)

Ljuskice su apsolutno najmlađi član u porodici fiksnih protetskih radova i njihova je primarna namjena korekcija estetskih nepravilnosti boje, oblika, a manjem opsegu i položaja prednjih zuba. Izrađuju se od čiste keramike debljine od 0,8 do 1 mm, te se cementiraju cementima koji bojom moraju apsolutno biti prilagođeni podlozi, tj. Vašim prirodnim zubima. Brusi se samo “lice” zuba, pa je stoga uklanjanje zubne supstance minimalno.