Jedno je od najčešćih pitanja pri razgovoru s pacijentom  je "dobro, ali šta je za mene najbolje i  naravno koliko to košta?"

Kao prvo, ne treba misliti  da ako platite više novca za npr. izradu rada u cirkon keramici automatski dobivate kvalitetniji i ljepši rad. To može samo u određenoj mjeri biti tačno. Svaki od navedenih materijala ima svoje dobre i loše strane, kao i sve drugo u životu. Na nama je da Vam preporučimo one materijale koji su  optimalani za Vas.

Jednostavan primjer: ako su u pitanju prednji zubi i jako su oštećeni ispunima, promijenili boju ili devitalizirani pa nadograđeni kolčićima bolje je napraviti Cirkon krunice nego ljuskice. S druge strane ako se radi samostalna krunica u bočnoj regiji tu se može sasvim dobro uklopiti i metalo-keramička krunica. Zaista  je svaki rad individualan i na nama je da Vam iznesemo sve opcije a onda zajednički izaberemo optimalno riješenje za Vas.

Nakon što smo odlučili o vrsti rada, analiziramo boju zuba, šta želite i šta se može postići i kako? Kakav je Vaš prirodan oblik zuba? Kako su izgledali Vaši zubi ranije, i da li ste njima bili zadovoljni? Kakva je vaša svijest o održavanju oralne higijene? Tek tada možemo krenuti s pripremom zuba za brušenje. Priprema u zavisnosti od potrebe znači: saniranje karioznih lezija eventualno mjenjanje starih ispuna, postavljanja kolčića u korijenske kanale, i konačno preparacija zuba. Uvijek uklanjamo onoliko zubne supstance koliko je neophodno da bi se stvorio prostor za protetski rad i omogućilo njegovo nesmetano nošenje. Savremena dentalna medicina daje svakako prednost preparaciji na stepenicuBrušenje zuba je stomatološki postupak pri kojem se svrdlima uklanja zubno tkivo i smanjuje veličina krune zuba. Na taj način se stvara dovoljno prostora za debljinu materijala krunice kojom se prekriva zubni bataljak (obrušeni zub). Brusiti se može tangencijalno ili na stepenicu. Prednost brušenja na stepenicu jest da ono stvara dovoljno prostora u području vrata zuba da krunica lijepo „sjedne“ te da dobro zatvara rubove i što je također veoma važno, da ne pritišće gingivu jer takav pritisak u parodontni prostor može dovesti do upala i povlačenja zubnog mesa i nastanka tamnih rubova gingive. kojom se postižu vrlo precizni rubovi preparacije te se maksimalno čuvaju parodontna tkiva. Ovim načinom brušenja umnogome se  izbjegava mogućnost nastanka tamnog ruba gingive koji ste vjerovatno primjetili  kod nekih pacijenata.

Dalje, kako bi se dobio precizan i kvalitetan rad potrebno je napraviti i dobar otisak izbrušenih zuba i okolnih struktura. Upotreba retrakcijskog konca koji odmiče zubno meso od rubova preparacije je obavezna, to posebno ako se radi i brušenju na stepenik.
Šta slijedi potom? Naravno da je u današnje doba nezamislivo da Vas pošaljemo natrag “u javnost” s golim, izbrušenim zubima. Izbrušeni zubi se obavezno prekrivaju i zaštićuju privremenim akrilatnim krunicama koje Vam omogućuju da normalno govorite, žvačete, pa i smijete se tokom kratkog razdoblja do završetka definitivnog protetskog rada.

Na kraju kada je protetski rad završen i Vi izrazite svoje zadovoljstvo postignutim isti će biti  trajno cementiran.


Ipak treba imati na umu…

  • fiksni protetski radovi nisu vječni i oni imaju rok trajanja, kao i Vaši zubi nosači. Ne zaboravite da  je most izrađen prije 20 godina rađen na zubima koji su tada bili 20 godina mlađi nego danas
  • fiksni protetski radovi zahtijevaju redovne kontrole i savršenu oralnu higijenu.
  • ukoliko patite od parodontitisa Vaša higijena mora biti još i bolja, a kontrole  češće.
  • zubi ispod mostova i krunica nisu imuni na razvoj karijesa, granuloma ili ciste. Ispod starih mostova se može naći sve navedeno
  • dobro izrađeni protetski radovi mogu uspješno riješiti Vaše probleme s viličnim zgobovima, te spriječiti neželjeno pomicanje preostalih zuba koje nastaje nakon što je neki od zuba izvađen