Situacije  koje zahtjevaju hitne reakcije su u ortodonciji zapravo rijetke. Primjeri ovih  situacija su: pad ili udarac u području lica sa povredama ili rasklimanim zubima, infekcije  oko zuba s bravicama  na svome  mjestu. Ako dođe do ovih ili sličnih situacija ili jednostavno niste sigurni da li je  ono što se događa hitna situacija najbolje je da nas  odmah kontaktirate.  Ostale probleme koji se povremeno javljaju pomenućemo u nastavku uključujući i  moguća rješenja koja možete potražiti  sami kod kuće. Ako problemi potraju, najbolje je kontaktirati ordinaciju za kontrolu.

Početna preosjetljivost

Kada ste dobili svoj aparatić  u prvih 3 do 5 dana javlja se nelagoda i moguća preosjetljivost  zuba ali  i u ustima općenito.  Osjećaj se pojačava pri kontaktu zuba. Ovo se može ublažiti ispiranjem usta sa toplom slanom otopinom. U  2dl  tople vode sipati kafenu kašikicu  soli, te energično isprati usta više puta dnevno. Ako je osjetljivost i dalje prisutna i jaka, može se koristiti  sve ono što se obično uzima kod drugih smetnji npr.glavobolje i sl.

Usne, obrazi i jezik mogu postati osjetljivi na aparatić i to traje jednu do dvije sedmice. Nakon toga sluznice “očvrsnu“ i lakše se podnose svi elementi aparatića. U ovom periodu preporučuje  se stavljanje vosaka na bravice da bi se sluznica zaštitila.

Zubi se blago klimaju

To je za očekivati tokom liječenja i ne treba se brinuti jer to je normalna pojava. Zubi moraju prvo popustiti tako da se mogu premjestiti na nove pozicije gdje će se ponovno učvrstiti  u  novom  “korigiranom“ mjestu.

Žica se odvojila

Ponekad se dešava da se vezna žica odvoji do zuba. Ako žica strši i iritira potrebno je nekim tupim instrumentom (npr.gumicom na kraju olovke, drškom od kašikice) nježno gurnuti  iritirajući kraj  žice pod luk . Ako se iritacija usna ili obraza  i dalje nastavlja, potrebno je staviti vosak ili mokri komadić pamuka na mjesto iritacije i odmah se javiti  na  kontrolu.

Odljepljene bravice i porstenovi

Bravice/prstenovi ili neki drugi ortodontski elementi  su skloni odljepljivanju naročito na početku terapije u periodu navikavanja na aparatić. Najčešći uzrok je pokušaj žvakanja tvrde hrane.

Ako se desi da je  odlijepljena bravica (ili tuba)  posljednja u stražnjem dijelu usta tada je pacijent  može sam svući sa luka, potrebno je sačuvati do naredne kontrole. Žica koja ostaje može da smeta i iritira sluznicu obraza. Potrebno što prije je zakazati kontrolu a do tada se slobodni kraj luka može pokušati odrezati npr. grickalicom.

Sama odljepljena bravica  unutar zubnog  niza nije nešto što traži hitnu kontrolu.