Da bi se uspješno proveo plan liječenja, terapeut i njegov pacijent moraju zajedno koordinirano raditi na rješenju  ortodonskog problema.Samo tako se može postići uspjeh. Zubi i vilice će se  pomjerati prema novim  pozicijama samo ako je pacijent stalno nosi aparat,gumice, kape ili druge uređaje kao što je predviđeno planom terapije. Pacijent se također mora brinuti za aparate prema uputama. Oštećen aparat  produžava  vrijeme liječenja.

Kada imate aparatić, tada je više nego inače važno redovno održavanje oralne higijene

Na taj način ne samo da će se osigurati zdravi zubi i desni i nakon tretmana već  će zdravi zubi bolje reagovati na terapiju. Pacijenti koji ne održavaju svoje zube čistim zahtijevaju češće posjete stomatologu zbog profesionalnog  čišćenja. Odrasli pacijenti koji imaju povijest oboljenja desni moraju  posjećivati  parodontologa i držati parodontološke probleme pod kontrolom i  tokom ortodontske terapije.

Sportske aktivnosti

Ako se pacijent bavi sportom  potrebne su dodatne mjere opreza. Ukoliko su u pitanju kontaktni sportovi mogu se izraditi zaštitne udlage koje se nose preko zuba i aparatića u toku sportskih aktivnosti. U slučaju bilo kakve nezgode u područiju lica i usta potrebno je provjeriti aparatić i javiti se odmah na kontrolu. U međuvremenu, opću bol i nelagodu tretirati konvencionalnim načinima