Tradicionalne ‘metalne’ bravice

Klasični aparatić sa metalnim bravicama je najčešći, najpouzdaniji i jedan od djelotvornijih aparatića. Sa ovim bravicama lako je raditi, ali su i vrlo uočljive. Za neke pacijente, to nije problem, ali neki pacijenti žele aparatić koji je vizuelno manje upadljiv.

Aparatić u boji

Isti aparatić kao tradicionalni ali s dodatnim, promjenljivim  bojama elastičnih veza. Postoji 30 različitih boja koje se mijenjaju na kontrolama (istih ili kombinace boja po izboru pacijenta). Bravice u  boji su vrlo popularne među mladima. Pogledajte “izbor boja” ako želite odabrati svoje boje prije nego što dođete na kontrolu.

Prozirne bravice

Bravice iz ove grupe  su vizuelno manje vidljive nego tradicionalne metalne ili  bravice u boji, ali  ne i nevidljive. Također to su bravice koje nisu tako izdržljive niti ‘efikasne’ kao metalne te s’ njima nije lako raditi. Ova vrsta bravica sklonija  je obojenju ali i lomovima. Ako se odlučite za korištenje prozirnih  aparatića, morate biti spremni  uložiti  još i više napora u čišćenja i brigu za svoj aparatić. Nešto su skuplji od tradicionalnih metalnih i bravica u boji.

Kombinacija bravica

Prozirne bravice na gornjim frontalnim zubima i  i tradicionalne ‘metalne’ na donjim  zubima, najbolje od obije opcije. Jaki aparatić u donjoj vilici, gdje to i  trebamo, manje primjetan na gornjim zuba, gdje to i  želimo. Slična, ali manja briga zbog bojenja i lomova u odnosu na puni niz prozirnih bravica .

Invisalign ® ( prozirne zamjenjive udlage)

Ovakav ortodontski tretman se zasniva na seriji čvrstih plastičnih prozirnih udlaga koje se nose preko zuba i  koje se u određenim vremenskim intervalima mijenjaju. Ovakav tretman je moguć  zahvaljujući visoko tehnološkoj kompjuteriziranoj tehnici koja omogućava predviđanje pomjeranja zuba tako da svaka naredna udlaga  nastavlja pomjeranje zuba u željenim pravcu. Dakle, ovdje nema bravica niti ljepljenja nekih drugih elemenata  samo plastične udlage čijom izmjenom se zubi pomjeraju. Ovaj način tretmana je vrlo djelotvoran ali samo za manje do umjereno teške ortodontske slučajeve. Dakle, ne može se koristiti za sve pacijente. Zahtijeva predanost pacijentana i nošenje  24 sata dnevno.

Lingualna tehnika 

Za ovaj aparatić kod kojeg su bravice postavljene sa jezične tj.unutrašnje strane možemo reći da je ne vidljiv. Može se koristiti za liječenje gotovo svih ortodontske problema, ali znatno je  teže  provoditii ovaj način liječenja,  pacijentu je  teže  održavati oralnu higijenu  i zbog svog položaja vrlo je neudoban. Liječenje uglavnom traje duže i znatno je skuplje.

Ortodontski aparati (mobilni, pomoćni i dr.)

Ovdje ćemo pomenuti samo neke od ortodontskih aparata koje koristimo kao osnovne i jedine u toku provođenja terpije kao i pomoćne koji se koriste koji se koriste u određenim fazama terapije.

Aparat za širenje gornje vilice

Ovaj aparatić širi i razvija gornju vilicu kod pacijenata u fazi rasta. Koristi se za ispravljenje nepravilnosti u bočnoj regiji tipa ukrštenog zagriza te generira prostor za rješavanje zbijenosti zuba.

Štitnik za jezik

Potiče i  trenira  pravilno držanje jezika tokom gutanja. Koristi se kod djece koja guraju jezik između zuba i vrše pritisak koji ometa pravilan razvoj zuba.

Štitnik za prst

Ovaj aparatić se koristi kod štetne navike sisanja palca ili nekog drugog prsta  koja ometa pravilan razvoj zuba. Ovdje se aparatićem pokušava sprijčiti stavljanje prsta u usta i i na taj način djete se  nastoji odviknuti od loše navike.

 Podjezični luk (čuvar prostora) 

Koristi se za održavanje prostora u bočnim regijama nastalog preranim gubitkom mliječnih zuba. Dakle ako je djete izgubilo obostrano bočno mliječne zube a trajni se neće ubrzo pojaviti tada ovim aparatićem držimo iznikle stalne zube na svom mjestu i ne dozvoljava se njihovo pomjeranje.

Herbst / Klip aparati

Koristi se za poticanje rasta donje vilice kod mladih  pacijenata. Djelotvoran je kod  pacijenata  koji imaju disbalans u obrascu rasta između gornje i donje vilice.

Vratna vuča  (Headgear)

Koristi se za obuzdavanje/usporenje prebrzog rasta gornje vilice  u smjeru prema naprijed. Pomaže u smanjivanju velikog preklopa kao i dugokog  zagriza  zuba   kod pacijenata u rastu. Također može biti korišten za povećanje prostora za zube  kod pacijenta sa zbijenošću u toku nicanja  trajnih zuba.

Visoka okcipitalna vuča (Headgear)

Koristi se za obuzdavanje/usporavanje prebrzog rasta gornje vilice u smjeru prema dolje. Koristi se kod otvorenog zagriza kod pacijenata u rastu, te isto kao i predhodni sa vratnom vučom  za povećanje prostora potrebnog za stalne zube u fazi nicanja.

Obrazna maska

Koristi se za potcaj rasta gornje vilice u smijeru prema  naprijed. Kod ovih pacijenata su donji prednji zubi ispred gornjih . Najveći uspjeh se postiže kod male djece.

Mobilni  retainer

Koristi se kako bi se osiguralo da zubi ostanu na željenim pozicijama i  nakon ortodontskog liječenja. Obično se cijelodnevno  nose  prva  4 mjeseca nakon skidanja  bravica, a zatim svake noći najmanje 2 godine nakon završetka terpije.Ovo je vrlo važno za dugoročni uspjeh  ortodontskog liječenja.

Fiksni (lijepljeni) retainer

Fiksni retaineri  se obično koriste kako bi se donji zubi održali na željenim pozicijama odmah nakon ortodontskog liječenja. To područje zuba (donji sjekutići ) naročito  je sklono pomijeranju nakon završene terapije. Zbog ovoga se savjetuje pacijentima da nosi  retejner najmanje 2 godine ili do 21. godine života zavisno šta je duže. Čak i tada, donji zubi su  još uvijek podložni  pomjeranju, tako da se često preporučuje pacijentima dugogodišnje nošenje ovih retejnera. Naravno  ako im reteijner ne smeta i ako su u  mogućnosti održavati dobru higijenu.

Pozicijoner zuba 

Spada u grupu ortodontskih aparata koji ne samo da održavaju zube na željenim pozicijama nakon terapije već održava dobar međusobni odnos zubnih nizova gornje i donje vilice tj. odgovarajuću okluziju (čuva dobar zagriz).Uglavnom se nosi tokom noći  i nekoliko sati dnevno.