Ishrana sa bravicama

Nakon što  je aparatić postavljen zahtjevaće i neke promjene u načinu ishrane. Potrebno je jesti mekanu hranu naročito prvih dana. Izbjegavati tvrdo meso, tvrdi hljeb i sirovo povrće.U početku su zubi osjetljivi na dodir ali i kasnije kada to nisu hrana mora biti i dalje prilagođena.  Dakle, dok je aparatić u ustima mora se paziti na ishranu.

Namirnice koje treba izbjegavati:

Tvrda hrana: koštunjavo voće (bademi,orasi i dr.)Hrskava hrana: kokice, čips
Ljepljiva hrana: karamele i sl.
Izbjegavati  zagrizanje: jabuke, mrkve, kukuruza u klipu i sl.
Grickanje  tvrdih  predmeta (olovke,  nokti) može biti uzrokom odljepljivanja bravica.

Oštećeni aparatić uzrokovat će produženje tretmana.

Početna preosjetljivost

Kada ste dobili svoj aparatić  u prvih 3 do 5 dana javlja se nelagoda i moguća preosjetljivost  zuba i u ustima općenito, osjećaj se pojačava pri kontaktu zuba gornje i donje vilice. Ovo se može ublažiti ispiranjem usta sa toplom slanom otopinom. U  2dl.  tople vode sipati jednu kafenu kašikicu  soli, te energično isprati usta više puta dnevno. Ako je osjetljivost i dalje prisutna i jaka, može se koristiti  sve ono što se obično uzima kod drugih smetnji npr.glavobolje i sl.
Usne, obrazi i jezik mogu postati osjetljivi na aparatić i to traje jednu do dvije sedmice. Nakon toga sluznice “očvrsnu“ i lakše se podnose svi elementi aparatića. U ovom periodu preporučuje  se stavljanje vosaka na bravice da bi se sluznica zaštitila.

Zubi se blago klimaju

To je za očekivati tokom liječenja i ne treba se brinuti jer to je normalna pojava. Zubi moraju prvo popustiti tako da se mogu premjestiti na nove pozicije gdje će se ponovno učvrstiti  u novom  “korigiranom“ položaju.

Žica se odvojila

Ponekad se dešava da se vezna žica odvoji do zuba. Ako žica strši i iritira potrebno je nekim tupim instrumentom (npr.gumicom na kraju olovke, drškom od kašikice) nježno gurnuti  iritirajući kraj  žice pod luk . Ako se iritacija usna ili obraza  i dalje nastavlja, potrebno je staviti vosak ili mokri komadić pamuka na mjesto iritacije i odmah se javiti na kontrolu.

Odljepljene bravice i prstenovi

Bravice/prstenovi ili neki drugi ortodontski elementi  su skloni odljepljivanju naročito na početku terapije u periodu navikavanja na aparatić. Najčešći uzrok je pokušaj žvakanja tvrde hrane.

Ako se desi da je  odlijepljena bravica (ili tuba)  posljednja u stražnjem dijelu usta tada je pacijent  može sam svući sa luka, potrebno je sačuvati do naredne kontrole. Žica koja ostaje može da smeta i iritira sluznicu obraza. Potrebno što prije je zakazati kontrolu a do tada slobodna žica se može pokušati odrezati npr. grickalicom.

Sama odljepljena bravica  unutar zubnog niza  nije nešto što traži hitnu kontrolu.