A sada liječenje – šta se može napraviti i da li je to zaista onako neugodno i bolno kao što ste od nekoga čuli? Odmah da riješimo problem bola: terapija ne boli, te se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima već isti dan. Po potrebi laganu nelagodu bez problema kontroliramo analgeticima.

Ukratko ćemo opisati tok liječenja:

1. detaljan pregled zuba i okolnih tkiva uz analizu panoramske RTG snimke
2. dijaganoza, plan liječenja i prognoza
3. upute za održavanje optimalne oralne higijene – interdentalne (međuzubna) četkice razne otopine za ispiranja usta i sl.
4. uklanjanje svih naslaga iznad nivoa zubnog mesa, liječenje karijesa i eventualno vađenje onih zuba koji se nikako ne  mogu spasiti
5. struganje i poliranje korijenova – čiste se naslage ispod razine zubnog mesa pod lokalnom anestezijom uz ispiranje dezinficijensima i eventualnu direktnu aplikaciju antibiotske paste. Na ovaj način učinkovito se smanjuje broj bakterija u “džepovima” na razinu   koja omogućuje zarastanje.
6. potporna terapija – redovite kontrole i uklanjanje dostupnih naslaga u redovitim intervalima
7. ukoliko se pokaže potreba, zahvati iz domene parodontne hirurgije – manji zahvati pod lokalnom anestezijom kojima     se omogućuje čišćenje “džepova” pod kontrolom oka, podizanje zubnog mesa na područjima ogoljelih zuba  (kozmetički zahvati), ili pak zahvati kojima se dobiva izgubljena kost i meka tkiva (regenerativna hirurgija)
8. Povezivanje (fiksacija) pomičnih zuba, izrada protetskih nadomjestaka, ugradnja implantata
9. i opet kontrole, kontrole, profesionalno čišćenje, kontrole… Važno je shvatiti da ovaj proces traje!
Nema instant-rješenja, nema jednostavnih, brzih, čarobnih, niti jednokratnih postupaka (bez obzira na cijenu), samo uporan trud i rad  Vas i Vašeg stomatologa.

Gdje su ovdje lijekovi? Možda ste čuli, ili Vam je neko propisao antibiotike za liječenje parodontalne bolesti. Mada se radi o infekciji, antibiotici nisu lijek za parodontitis! Oni naime ne mogu doprijeti do džepa – prostora između zuba i zubnog mesa gdje je najveći rezervoar bakterija, u dovoljno visokoj koncentraciji, pa zato djeluju samo na relativno mali broj bakterija u zubnom mesu. Da ne spominjemo bakterijsku rezistenciju koja se samo povećava svakim novim korištenjem antibiotika! U nekim određenim slučajevima (agresivni parodontitis, nekrotizirajuće parodontalne bolesti) ćemo Vam i propisati antibiotike, ali samo zato što je dokazano da su oni u tim specifičnim situacijama potrebni i djelotvorni ali  nikada kao samostalo liječenje, već isključivo u kombinaciji opisanim postupcima.

I konačno, trudnice: problemi sa zubnim mesom su u “drugom stanju” naglašeniji nego inače – ti tvrdoglavi hormoni utječu na sve pa tako i na tkiva oko zuba. Šta je činiti? Pregledi, profesionalno uklanjanje naslaga, otopine za kontrolu nastajanja plaka, pa i kompletna parodontna terapija nisu nemogući u trudnoći, dapače apsolutno su potrebni i štite ne samo Vaše zdravlje nego i zdravlje nerođenog djeteta. A to je svakoj majci najvažnije!