Trajno otečeno, crveno zubno meso koje krvari i na najmanji podražaj? Osjetljivost zuba blago klimanje ili loš zadah? Sve su to upozoravajući znakovi parodontalne bolesti, popularno zvane i “parodontoza”. Iako Vam se može učiniti da su se znakovi pojavili relativno brzo često ih vezujući za stres ili trudnoću ipak ovo je bolest koja napreduje dugo i tiho, već od ranih dvadesetih godina života. Zadržite se još malo na ovom tekstu ako sebe vidite u idućim simptomima:

• Otečeno, osjetljivo i crveno zubno meso koje krvari kad perete zube četkicom ili koristite zubni konac
• Povlačenje zubnog mesa zbog čega zubi izgledaju veći (duži) nego prije
• Pojava prostora između zuba ili njihovo lepezasto širenje prema naprijed
• Klimavost zuba
• Loš zadah kojeg se nikako ne možete riješiti
• Promjena načina na koji grizete

Iako je ova bolest odavno znana, do danas se nije promijenila percepcija da osobama koje od nje pate nema pomoći i da je gubitak zuba neminovan. No, to i nije baš tako. Već je godinama poznato da su dobra higijena usne šupljine i redovni pregledi stomatologa garancija dugovječnosti zuba. Pa zašto to ne bi bilo moguće i kod Vas?

Osnovni problem kod osoba koje boluju od nekog oblika parodontalne bolesti je genetska predispozicija koju ima oko 30% ljudi, a koja i uz najveći trud može dovesti do razvoja bolesti. Znači li to da ipak nema pomoći i da se neki zubi moraju kad-tad izgubiti? Ne ukoliko se na vrijeme javite svom stomatologu i započnete parodontnu terapiju.

Ne zaboravite prekasno je samo kad ste već izgubili sve svoje prirodne zube!

I još jedan vrlo važan razlog zašto trebate brinuti o zdravlju zubnog mesa i tkiva koje se nalazi oko zuba: površina svih ovih tkiva je jednaka povšini Vaših dlanova. Infekciju koja je uzrok parodontalnoj bolesti možete zamisliti kao da Vaši dlanovi krvare svaki puta kada ih perete naravno da biste se zabrinuli i hitno zatražili pomoć. Dokazano je da ova infekcija u dobro prokrvljenim tkivima (kao što su ona u Vašim ustima) direktnim ulaskom bakterija i upalnih molekula u krvotok može značajno zakomplicirati i ubrzati razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetesa, a naročito je opasna kod trudnica kod kojih može dovesti i do većih komplikacija.
I još nešto: pušači imaju manji protok krvi kroz zubno meso i zbog toga nisu niti svijesni intenziteta parodontalne bolesti. Ako ste ikada pokušali prestati pušiti i primijetili ste da Vam se pojačalo krvarenje zubog mesa, to može biti jedan od znakova da imate parodontitis, ali ga je pušenje “zamaskiralo”.