Zubni karijes jedna od najraširenijih bolesti današnjice (procjenjuje se da je oko  5% svjetske populacije pošteđeno je karijesa), ali niko se nije rodio sa karijesom i karijes nije nasljedan.

Karijes je oboljenje tvrdih zubnih tkiva zbog djelovanja bakterija. Pojavljuje se kad hrana koja obiluje karbohidratima (bomboni,mlijeko,čokolada itd.) često i dugo ostaje u kontaktu sa površinom zuba. Bakterije koje se nalaze u ustima se hrane tim karbohidratima i oslobađaju razne kiseline koje razaraju zubnu caklinu. Najčešća mjesta nastanka zubnog karijesa su jamice griznih površina stražnjih zuba te sva ona mjesta koja se otežano i nedovoljno čiste. Ne postoji lijek kojim se liječi nastali karijes i ako imate rupu u zubu ona se neće sama zatvoriti, naprotiv samo će se širiti. Zubno tkivo oštećeno karijesom ne može se regenerirati, već se jedino može ukloniti i nadomijestiti odgovarajucim materijalima, u obliku zubnog ispuna-plombe ili krunice.

U slučaju oštećenja zuba karijesom ili frakture (loma) zuba ili kod starog amalgamskog ispuna (crne plombe) ili određenih estetskih nepravilnosti potrebno je napraviti novi kompozitni ispun (bijelu plombu).