Naše usluge

Ortodoncija

“Uz najnoviju tehnologiju i personaliziran pristup, naš cilj je osigurati da svaki pacijent dobije najbolju moguću uslugu, stvarajući zdrav i blistav osmijeh koji će trajati godinama.”
280X45
Dr. Sadat Šabanović, Specijalista ortodoncije

Za lijep osmjeh i zdravlje zuba

Gotovo pa izgleda nevjerovatno kakvi se uspjesi mogu postići zahvaljujući ortodociji. Ne postoji jasna dobna granica do kada se može ortodontski djelovati ali ipak naveći uspjesi se postižu u periodu rasta i razvoja. U tom periodu terapeut „uskače u voz“ rasta, puno lakše sa više uspjeha i brže riješava ortodontske probleme. Lijepo poredani zubi ne znače samo lijep osmijeh već i dugoročno čuvaju zube (zubi se teže kvare,održavanje higijene je lakše) te ulijevaju samopouzdanje i sigurnost pacijentu.

Zašto ortodoncija?

Za većinu ljudi, lijep osmijeh je najočitija korist ortodontskog liječenja. Međutim, ortodontsko liječenje je mnogo više od same estetike.

Važan razlog za ortodontsko liječenje je stvoriti pravilan i uravnotežen  odnos između zuba i vilica  te mekih tkiva lica (usana,obraza, jezika). Ovakav odnos smanjuje stres i pritisak na zube, desni, kosti, mišiće vilica  i viličini  zglob (TMZ). Time se smanjuje prekomjerno trošenje cakline i poboljšava funkcija vilica i omogućava normalno funkcionisanje TMZ.

Kada postoji “dobar zagriz” oralna higijena je olakšana a time je i manja  učestalost karijesa i bolesti desni.

U nekim slučajevima, pogrešan položaj zuba, zbijenost  ili ne izrasli zubi mogu otežati  žvakanje a što se može  u konačnici odraziti i na  probavne probleme. Ne pravilan položaj zuba njihov odnos sa mekom strukturama  npr.  jezikom i usnama  može biti razlogom nepravilnog izgovaranja pojedinih glasova.

Za djecu

Prva posjeta ortodontu trebala bi se obaviti  najkasnije  do 7 godine. Vrlo je vjerojatno da  liječenje neće biti započeto u  to vrijeme. Neki ortodonski problemi imaju tendenciju da se poboljšavaju s prirodnim rastom i razvojem. Ostali problemi koji se ne mogu samostalno ispraviti ukoliko se rano otkriju, puno lakše se riješavaju.

Do dobi od 8 godina, prvi stalni kutnjaci i sjekutići obično su  već dovoljno iznikli i već tada možemo uočiti potencijalne probleme.

Primjeri ranog ortodontskog otkrivanja problema i koristi od toga najbolje se vide na sledećim slučajevima:

  • Prerani gubitak  mliječnih zuba može uzrokovati GUBITAK PROSTORA ZA STALNE ZUBE.
  • Karijes mliječnih zuba u bočnoj regiji također može biti uzrokom SMANJENOG PROSTORA ZA STALNE ZUBE.
  • Perzistancija  mliječnih zuba može ometati iznicanje stalnih zuba.
  • Disanje na usta može negativno uticati na razvoj  vilica.
  • Sisanje  prsta ili varalica su navike koje mogu uzrokovati otvoreni zagriz ili protruziju (isturenost) gornjih zuba.
  • Kod ovako protrudiranih zuba povećan je rizik od ozlijeda i lomova zuba.
  • Uska gornja vilica  može dovesti do ukrštenog zagriza kako u  mliječnoj  tako  i u stalnoj denticiji.

Za odrasle

Ortodontsko liječenje može biti uspješno u bilo kojoj životnoj dobi. Odrasli posebno cijene prednosti lijepog osmijeha.

Svaki peti ortodonski pacijent je stariji od 21godine. Naravno tu su i neka ograničenja i potencijalni rizici kod  odraslih ortodnoskih pacijenata. Međutim,  najčešće je moguće postići i dobru funkciju i lijep osmijeh.   Tokom konzultacionih pregleda, potrebno je obratiti pažnju na neke faktore koji su značajni za ortodontski tretman odraslih.

Posebana pažnja posvećuje se potpornim tkivima: stanju gingive i koštanog fundamenta koji  moraju  biti dovoljno zdravi da izdrže umjerene sile stresa ortodontskog liječenja.

Tretman može trajati duže  za odrasle u odnosu na djecu koja su u periodu  rasta. Koštana  potpora  kod odraslih je čvršća i otpornija na pomjeranja zuba pa traži više vremena.  Neravnoteže između zuba i vilaca  kod odraslih pacijenata ponekad  trebaju i  vađenje zuba i / ili hirurške zahvate na zubima i vilicama.

Odrasli često traže ortodontske aparate koji su manje vidljivi nego tradicionalni (metalne bravice). Postoje mnoge mogućnosti za estetske ortodontske aparate  od  keramičkoh bravica, bravica koje su skrivene na jezičnoj površini zuba  i tzv. prozirnih ( izmjenjivih) udlaga.

Nema dobne granice za ortodontsko liječenje, ali s godinama se mogu javiti i neki medicinski problemi ili koristiti  neki lijekovi koji imaju utjecaja na uspjeh liječenja.

Šta očekivati?

Prva posjeta

Na prvom terminu  obavljamo klinički pregled  i  razgovar o ortodontskom problemu. Tada ćemo razmotriti da li je liječenje indicirano  u tom periodu  ili ćemo odrediti kada je to najprikladnije vrijeme liječenja. Ovaj termin obično traje oko 30-tak minuta.

Naravno, na ovom terminu  se daju i upute  za sanaciju eventualnih karioznih zuba  te upute za riješavanje drugih dentalnih problema (oralna higijena, parodontoloških i apikalnih lezija, snimanje odgovarajućih rtg snimaka i sl.).

Druga  posjeta

Na drugoj posjeti prikupljaju se neophodni podaci značajni za ortodontsko liječenje. To uključuje uzimanje otisaka vilica pravljenje fotografija lica i zuba, eventualno snimanje drugih rtg snimaka (telerentgen), detaljni klinički pregled te još neki drugi podaci. Svi prikupljeni  podaci se analiziraju i pravi se detaljan plan tretmana.

Katkada  se ove dvije faze mogu spojiti u jednu ako to situacija dozvoljava.

Treća posjeta

Nakon analize  i plana tretmana u ovoj posjeti se predočava detaljan plan liječenja. Ovo je i prilika za sva pitanja kako bi se pacijent što bolje informisao.

Ako se  donese odluka o početku liječenja terapija može da počne.

Život sa bravicama

Ishrana sa bravicama

Nakon što  je aparatić postavljen zahtjevaće i neke promjene u načinu ishrane. Potrebno je jesti mekanu hranu naročito prvih dana. Izbjegavati tvrdo meso, tvrdi hljeb i sirovo povrće.U početku su zubi osjetljivi na dodir ali i kasnije kada to nisu hrana mora biti i dalje prilagođena.  Dakle, dok je aparatić u ustima mora se paziti na ishranu.

Namirnice koje treba izbjegavati:

Tvrda hrana: koštunjavo voće (bademi,orasi i dr.) Hrskava hrana: kokice, čips
Ljepljiva hrana: karamele i sl.
Izbjegavati  zagrizanje: jabuke, mrkve, kukuruza u klipu i sl.
Grickanje  tvrdih  predmeta (olovke,  nokti) može biti uzrokom odljepljivanja bravica.

Oštećeni aparatić uzrokovat će produženje tretmana.

Početna preosjetljivost

Kada ste dobili svoj aparatić  u prvih 3 do 5 dana javlja se nelagoda i moguća preosjetljivost  zuba i u ustima općenito, osjećaj se pojačava pri kontaktu zuba gornje i donje vilice. Ovo se može ublažiti ispiranjem usta sa toplom slanom otopinom. U  2dl.  tople vode sipati jednu kafenu kašikicu  soli, te energično isprati usta više puta dnevno. Ako je osjetljivost i dalje prisutna i jaka, može se koristiti  sve ono što se obično uzima kod drugih smetnji npr.glavobolje i sl.
Usne, obrazi i jezik mogu postati osjetljivi na aparatić i to traje jednu do dvije sedmice. Nakon toga sluznice “očvrsnu“ i lakše se podnose svi elementi aparatića. U ovom periodu preporučuje  se stavljanje vosaka na bravice da bi se sluznica zaštitila.

Zubi se blago klimaju

To je za očekivati tokom liječenja i ne treba se brinuti jer to je normalna pojava. Zubi moraju prvo popustiti tako da se mogu premjestiti na nove pozicije gdje će se ponovno učvrstiti  u novom  “korigiranom“ položaju.

Žica se odvojila

Ponekad se dešava da se vezna žica odvoji do zuba. Ako žica strši i iritira potrebno je nekim tupim instrumentom (npr.gumicom na kraju olovke, drškom od kašikice) nježno gurnuti  iritirajući kraj  žice pod luk . Ako se iritacija usna ili obraza  i dalje nastavlja, potrebno je staviti vosak ili mokri komadić pamuka na mjesto iritacije i odmah se javiti na kontrolu.

Odljepljene bravice i prstenovi

Bravice/prstenovi ili neki drugi ortodontski elementi  su skloni odljepljivanju naročito na početku terapije u periodu navikavanja na aparatić. Najčešći uzrok je pokušaj žvakanja tvrde hrane.

Ako se desi da je  odlijepljena bravica (ili tuba)  posljednja u stražnjem dijelu usta tada je pacijent  može sam svući sa luka, potrebno je sačuvati do naredne kontrole. Žica koja ostaje može da smeta i iritira sluznicu obraza. Potrebno što prije je zakazati kontrolu a do tada slobodna žica se može pokušati odrezati npr. grickalicom.

Sama odljepljena bravica  unutar zubnog niza  nije nešto što traži hitnu kontrolu.

Oralna higijena i ortodontski aparati

Da bi se uspješno proveo plan liječenja, terapeut i njegov pacijent moraju zajedno koordinirano raditi na rješenju  ortodonskog problema. Samo tako se može postići uspjeh. Zubi i vilice će se  pomjerati prema novim  pozicijama samo ako je pacijent stalno nosi aparat, gumice, kape ili druge uređaje kao što je predviđeno planom terapije. Pacijent se također mora brinuti za aparate prema uputama. Oštećen aparat produžava  vrijeme liječenja.

Na taj način ne samo da će se osigurati zdravi zubi i desni i nakon tretmana već  će zdravi zubi bolje reagovati na terapiju. Pacijenti koji ne održavaju svoje zube čistim zahtijevaju češće posjete stomatologu zbog profesionalnog  čišćenja. Odrasli pacijenti koji imaju povijest oboljenja desni moraju  posjećivati  parodontologa i držati parodontološke probleme pod kontrolom i  tokom ortodontske terapije.

Sportske aktivnosti

Ako se pacijent bavi sportom  potrebne su dodatne mjere opreza. Ukoliko su u pitanju kontaktni sportovi mogu se izraditi zaštitne udlage koje se nose preko zuba i aparatića u toku sportskih aktivnosti. U slučaju bilo kakve nezgode u područiju lica i usta potrebno je provjeriti aparatić i javiti se odmah na kontrolu. U međuvremenu, opću bol i nelagodu tretirati konvencionalnim načinima.

Vrste ortodonskih bravica

Tradicionalne ‘metalne’ bravice

Klasični aparatić sa metalnim bravicama je najčešći, najpouzdaniji i jedan od djelotvornijih aparatića. Sa ovim bravicama lako je raditi, ali su i vrlo uočljive. Za neke pacijente, to nije problem, ali neki pacijenti žele aparatić koji je vizuelno manje upadljiv.

Aparatić u boji

Isti aparatić kao tradicionalni ali s dodatnim, promjenljivim  bojama elastičnih veza. Postoji 30 različitih boja koje se mijenjaju na kontrolama (istih ili kombinace boja po izboru pacijenta). Bravice u  boji su vrlo popularne među mladima. Pogledajte “izbor boja” ako želite odabrati svoje boje prije nego što dođete na kontrolu.

Prozirne bravice

Bravice iz ove grupe  su vizuelno manje vidljive nego tradicionalne metalne ili  bravice u boji, ali  ne i nevidljive. Također to su bravice koje nisu tako izdržljive niti ‘efikasne’ kao metalne te s’ njima nije lako raditi. Ova vrsta bravica sklonija  je obojenju ali i lomovima. Ako se odlučite za korištenje prozirnih  aparatića, morate biti spremni  uložiti  još i više napora u čišćenja i brigu za svoj aparatić. Nešto su skuplji od tradicionalnih metalnih i bravica u boji.

Kombinacija bravica

Prozirne bravice na gornjim frontalnim zubima i  i tradicionalne ‘metalne’ na donjim  zubima, najbolje od obije opcije. Jaki aparatić u donjoj vilici, gdje to i  trebamo, manje primjetan na gornjim zuba, gdje to i  želimo. Slična, ali manja briga zbog bojenja i lomova u odnosu na puni niz prozirnih bravica .

Invisalign  ( prozirne zamjenjive udlage)

Ovakav ortodontski tretman se zasniva na seriji čvrstih plastičnih prozirnih udlaga koje se nose preko zuba i  koje se u određenim vremenskim intervalima mijenjaju. Ovakav tretman je moguć  zahvaljujući visoko tehnološkoj kompjuteriziranoj tehnici koja omogućava predviđanje pomjeranja zuba tako da svaka naredna udlaga  nastavlja pomjeranje zuba u željenim pravcu. Dakle, ovdje nema bravica niti ljepljenja nekih drugih elemenata  samo plastične udlage čijom izmjenom se zubi pomjeraju. Ovaj način tretmana je vrlo djelotvoran ali samo za manje do umjereno teške ortodontske slučajeve. Dakle, ne može se koristiti za sve pacijente. Zahtijeva predanost pacijentana u provođenju terapije i nošenje udlaga gotovo 24 sata dnevno.

Lingualna tehnika 

Za ovaj aparatić kod kojeg su bravice postavljene sa jezične tj. unutrašnje strane možemo reći da je ne vidljiv. Može se koristiti za liječenje gotovo svih ortodontske problema, ali znatno je  teže  provoditii ovaj način liječenja,  pacijentu je  teže  održavati oralnu higijenu  i zbog svog položaja vrlo je neudoban. Liječenje uglavnom traje duže i znatno je skuplje.

Ortodontski aparati (mobilni, pomoćni i dr.)

Ovdje ćemo pomenuti samo neke od ortodontskih aparata koje koristimo kao osnovne i jedine u toku provođenja terpije kao i pomoćne koji se koriste koji se koriste u određenim fazama terapije.

Aparat za širenje gornje vilice

Ovaj aparatić širi i razvija gornju vilicu kod pacijenata u fazi rasta. Koristi se za ispravljenje nepravilnosti u bočnoj regiji tipa ukrštenog zagriza te generira prostor za rješavanje zbijenosti zuba.

Štitnik za jezik

Potiče i  trenira  pravilno držanje jezika tokom gutanja. Koristi se kod djece koja guraju jezik između zuba i vrše pritisak koji ometa pravilan razvoj zuba.

Štitnik za prst

Ovaj aparatić se koristi kod štetne navike sisanja palca ili nekog drugog prsta  koja ometa pravilan razvoj zuba. Ovdje se aparatićem pokušava sprijčiti stavljanje prsta u usta i i na taj način djete se  nastoji odviknuti od loše navike.

Podjezični luk (čuvar prostora) 

Koristi se za održavanje prostora u bočnim regijama nastalog preranim gubitkom mliječnih zuba. Dakle ako je djete izgubilo obostrano bočno mliječne zube a trajni se neće ubrzo pojaviti tada ovim aparatićem držimo iznikle stalne zube na svom mjestu i ne dozvoljava se njihovo pomjeranje.

Herbst / Klip aparati

Koristi se za poticanje rasta donje vilice kod mladih  pacijenata. Djelotvoran je kod  pacijenata  koji imaju disbalans u obrascu rasta između gornje i donje vilice.

Vratna vuča  (Headgear)

Koristi se za obuzdavanje/usporenje prebrzog rasta gornje vilice  u smjeru prema naprijed. Pomaže u smanjivanju velikog preklopa kao i dugokog  zagriza  zuba   kod pacijenata u rastu. Također može biti korišten za povećanje prostora za zube  kod pacijenta sa zbijenošću u toku nicanja  trajnih zuba.

Visoka okcipitalna vuča (Headgear)

Koristi se za obuzdavanje/usporavanje prebrzog rasta gornje vilice u smjeru prema dolje. Koristi se kod otvorenog zagriza kod pacijenata u rastu, te isto kao i predhodni sa vratnom vučom  za povećanje prostora potrebnog za stalne zube u fazi nicanja.

Obrazna maska

Koristi se za potcaj rasta gornje vilice u smijeru prema  naprijed. Kod ovih pacijenata su donji prednji zubi ispred gornjih . Najveći uspjeh se postiže kod male djece.

Mobilni  retainer

Koristi se kako bi se osiguralo da zubi ostanu na željenim pozicijama i  nakon ortodontskog liječenja. Obično se cijelodnevno  nose  prva  4 mjeseca nakon skidanja  bravica, a zatim svake noći najmanje 2 godine nakon završetka terpije.Ovo je vrlo važno za dugoročni uspjeh ortodontskog liječenja.

Fiksni (lijepljeni) retainer

Fiksni retaineri  se obično koriste kako bi se donji zubi održali na željenim pozicijama odmah nakon ortodontskog liječenja. To područje zuba (donji sjekutići ) naročito  je sklono pomijeranju nakon završene terapije. Zbog ovoga se savjetuje pacijentima da nosi  retejner najmanje 2 godine ili do 21. godine života zavisno šta je duže. Čak i tada, donji zubi su  još uvijek podložni  pomjeranju, tako da se često preporučuje pacijentima dugogodišnje nošenje ovih retejnera. Naravno  ako im reteijner ne smeta i ako su u  mogućnosti održavati dobru higijenu.

Pozicijoner zuba 

Spada u grupu ortodontskih aparata koji ne samo da održavaju zube na željenim pozicijama nakon terapije već održava dobar međusobni odnos zubnih nizova gornje i donje vilice tj. odgovarajuću okluziju (čuva dobar zagriz).Uglavnom se nosi tokom noći  i nekoliko sati dnevno.

Hitna stanja u ortodonciji

Situacije  koje zahtjevaju hitne reakcije su u ortodonciji zapravo rijetke. Primjeri ovih  situacija su: pad ili udarac u području lica sa povredama ili rasklimanim zubima, infekcije  oko zuba s bravicama  na svome  mjestu. Ako dođe do ovih ili sličnih situacija ili jednostavno niste sigurni da li je  ono što se događa hitna situacija najbolje je da nas  odmah kontaktirate.  Ostale probleme koji se povremeno javljaju pomenućemo u nastavku uključujući i  moguća rješenja koja možete potražiti  sami kod kuće. Ako problemi potraju, najbolje je kontaktirati ordinaciju za kontrolu.

Početna preosjetljivost

Kada ste dobili svoj aparatić  u prvih 3 do 5 dana javlja se nelagoda i moguća preosjetljivost  zuba ali  i u ustima općenito.  Osjećaj se pojačava pri kontaktu zuba. Ovo se može ublažiti ispiranjem usta sa toplom slanom otopinom. U  2dl  tople vode sipati kafenu kašikicu  soli, te energično isprati usta više puta dnevno. Ako je osjetljivost i dalje prisutna i jaka, može se koristiti  sve ono što se obično uzima kod drugih smetnji npr.glavobolje i sl.

Usne, obrazi i jezik mogu postati osjetljivi na aparatić i to traje jednu do dvije sedmice. Nakon toga sluznice “očvrsnu“ i lakše se podnose svi elementi aparatića. U ovom periodu preporučuje  se stavljanje vosaka na bravice da bi se sluznica zaštitila.

Zubi se blago klimaju

To je za očekivati tokom liječenja i ne treba se brinuti jer to je normalna pojava. Zubi moraju prvo popustiti tako da se mogu premjestiti na nove pozicije gdje će se ponovno učvrstiti  u  novom  “korigiranom“ mjestu.

Žica se odvojila

Ponekad se dešava da se vezna žica odvoji do zuba. Ako žica strši i iritira potrebno je nekim tupim instrumentom (npr.gumicom na kraju olovke, drškom od kašikice) nježno gurnuti  iritirajući kraj  žice pod luk . Ako se iritacija usna ili obraza  i dalje nastavlja, potrebno je staviti vosak ili mokri komadić pamuka na mjesto iritacije i odmah se javiti  na  kontrolu.

Odljepljene bravice i porstenovi

Bravice/prstenovi ili neki drugi ortodontski elementi  su skloni odljepljivanju naročito na početku terapije u periodu navikavanja na aparatić. Najčešći uzrok je pokušaj žvakanja tvrde hrane.

Ako se desi da je  odlijepljena bravica (ili tuba)  posljednja u stražnjem dijelu usta tada je pacijent  može sam svući sa luka, potrebno je sačuvati do naredne kontrole. Žica koja ostaje može da smeta i iritira sluznicu obraza. Potrebno što prije je zakazati kontrolu a do tada se slobodni kraj luka može pokušati odrezati npr. grickalicom.

Sama odljepljena bravica  unutar zubnog  niza nije nešto što traži hitnu kontrolu.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.