Naše usluge

Parodontologija

“Uz najnoviju tehnologiju i personaliziran pristup, naš cilj je osigurati da svaki pacijent dobije najbolju moguću uslugu, stvarajući zdrav i blistav osmijeh koji će trajati godinama.”
280X45
Dr. Sadat Šabanović, Specijalista ortodoncije

Znakovi parodontalne bolesti

Trajno otečeno, crveno zubno meso koje krvari i na najmanji podražaj? Osjetljivost zuba blago klimanje ili loš zadah? Sve su to upozoravajući znakovi parodontalne bolesti, popularno zvane i “parodontoza”. Iako Vam se može učiniti da su se znakovi pojavili relativno brzo često ih vezujući za stres ili trudnoću ipak ovo je bolest koja napreduje dugo i tiho, već od ranih dvadesetih godina života. Zadržite se još malo na ovom tekstu ako sebe vidite u idućim simptomima:

• Otečeno, osjetljivo i crveno zubno meso koje krvari kad perete zube četkicom ili koristite zubni konac
• Povlačenje zubnog mesa zbog čega zubi izgledaju veći (duži) nego prije
• Pojava prostora između zuba ili njihovo lepezasto širenje prema naprijed
• Klimavost zuba
• Loš zadah kojeg se nikako ne možete riješiti
• Promjena načina na koji grizete

Iako je ova bolest odavno znana, do danas se nije promijenila percepcija da osobama koje od nje pate nema pomoći i da je gubitak zuba neminovan. No, to i nije baš tako. Već je godinama poznato da su dobra higijena usne šupljine i redovni pregledi stomatologa garancija dugovječnosti zuba. Pa zašto to ne bi bilo moguće i kod Vas?

Osnovni problem kod osoba koje boluju od nekog oblika parodontalne bolesti je genetska predispozicija koju ima oko 30% ljudi, a koja i uz najveći trud može dovesti do razvoja bolesti. Znači li to da ipak nema pomoći i da se neki zubi moraju kad-tad izgubiti? Ne ukoliko se na vrijeme javite svom stomatologu i započnete parodontnu terapiju.

I još jedan vrlo važan razlog zašto trebate brinuti o zdravlju zubnog mesa i tkiva koje se nalazi oko zuba: površina svih ovih tkiva je jednaka povšini Vaših dlanova. Infekciju koja je uzrok parodontalnoj bolesti možete zamisliti kao da Vaši dlanovi krvare svaki puta kada ih perete naravno da biste se zabrinuli i hitno zatražili pomoć. Dokazano je da ova infekcija u dobro prokrvljenim tkivima (kao što su ona u Vašim ustima) direktnim ulaskom bakterija i upalnih molekula u krvotok može značajno zakomplicirati i ubrzati razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetesa, a naročito je opasna kod trudnica kod kojih može dovesti i do većih komplikacija.
I još nešto: pušači imaju manji protok krvi kroz zubno meso i zbog toga nisu niti svijesni intenziteta parodontalne bolesti. Ako ste ikada pokušali prestati pušiti i primijetili ste da Vam se pojačalo krvarenje zubog mesa, to može biti jedan od znakova da imate parodontitis, ali ga je pušenje “zamaskiralo”.

Liječenje

A sada liječenje – šta se može napraviti i da li je to zaista onako neugodno i bolno kao što ste od nekoga čuli? Odmah da riješimo problem bola: terapija ne boli, te se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima već isti dan. Po potrebi laganu nelagodu bez problema kontroliramo analgeticima.

Ukratko ćemo opisati tok liječenja:

1. detaljan pregled zuba i okolnih tkiva uz analizu panoramske RTG snimke
2. dijaganoza, plan liječenja i prognoza
3. upute za održavanje optimalne oralne higijene – interdentalne (međuzubna) četkice razne otopine za ispiranja usta i sl.
4. uklanjanje svih naslaga iznad nivoa zubnog mesa, liječenje karijesa i eventualno vađenje onih zuba koji se nikako ne  mogu spasiti
5. struganje i poliranje korijenova – čiste se naslage ispod razine zubnog mesa pod lokalnom anestezijom uz ispiranje dezinficijensima i eventualnu direktnu aplikaciju antibiotske paste. Na ovaj način učinkovito se smanjuje broj bakterija u “džepovima” na razinu   koja omogućuje zarastanje.
6. potporna terapija – redovite kontrole i uklanjanje dostupnih naslaga u redovitim intervalima
7. ukoliko se pokaže potreba, zahvati iz domene parodontne hirurgije – manji zahvati pod lokalnom anestezijom kojima     se omogućuje čišćenje “džepova” pod kontrolom oka, podizanje zubnog mesa na područjima ogoljelih zuba  (kozmetički zahvati), ili pak zahvati kojima se dobiva izgubljena kost i meka tkiva (regenerativna hirurgija)
8. Povezivanje (fiksacija) pomičnih zuba, izrada protetskih nadomjestaka, ugradnja implantata
9. i opet kontrolekontrole, profesionalno čišćenje, kontrole… Važno je shvatiti da ovaj proces traje!
Nema instant-rješenja, nema jednostavnih, brzih, čarobnih, niti jednokratnih postupaka (bez obzira na cijenu), samo uporan trud i rad  Vas i Vašeg stomatologa.

Gdje su ovdje lijekovi? Možda ste čuli, ili Vam je neko propisao antibiotike za liječenje parodontalne bolesti. Mada se radi o infekciji, antibiotici nisu lijek za parodontitis! Oni naime ne mogu doprijeti do džepa – prostora između zuba i zubnog mesa gdje je najveći rezervoar bakterija, u dovoljno visokoj koncentraciji, pa zato djeluju samo na relativno mali broj bakterija u zubnom mesu. Da ne spominjemo bakterijsku rezistenciju koja se samo povećava svakim novim korištenjem antibiotika! U nekim određenim slučajevima (agresivni parodontitis, nekrotizirajuće parodontalne bolesti) ćemo Vam i propisati antibiotike, ali samo zato što je dokazano da su oni u tim specifičnim situacijama potrebni i djelotvorni ali  nikada kao samostalo liječenje, već isključivo u kombinaciji opisanim postupcima.

I konačno, trudnice: problemi sa zubnim mesom su u “drugom stanju” naglašeniji nego inače – ti tvrdoglavi hormoni utječu na sve pa tako i na tkiva oko zuba. Šta je činiti? Pregledi, profesionalno uklanjanje naslaga, otopine za kontrolu nastajanja plaka, pa i kompletna parodontna terapija nisu nemogući u trudnoći, dapače apsolutno su potrebni i štite ne samo Vaše zdravlje nego i zdravlje nerođenog djeteta. A to je svakoj majci najvažnije!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.